Momenteel een zeer actueel onderwerp aangezien de Eerste Kamer zich buigt over een wetsvoorstel van D66 waarin iedereen die zelf geen keuze heeft gemaakt in het donorregister automatisch donor wordt na zijn/haar overlijden. Ook nu al is het van belang om te weten wat het inhoudt om orgaandonor te zijn.

Orgaandonatie, wat houdt dat nu eigenlijk in voor u als donor.

In deze lezing wordt niet ingegaan op het mogelijke succesverhaal van de getransplanteerden, maar wordt indringend gekeken naar de gevolgen die de keuze heeft op het aangaan van het donorschap.

Misschien sta je al als orgaandonor genoteerd en denk je, ik weet het wel. Dan is het toch niet onverstandig om te komen luisteren. De overheid, en in haar kielzog de Nederlands Transplantatie Stichting, zijn het afgelopen jaar diverse keren op de vingers getikt over de onjuiste informatie. Minister Schippers houdt bewust informatie achter. Het gevolg is dat ruim 3 miljoen mensen in het donorregister staan met “ja ik stem toe met orgaandonatie na mijn overlijden” maar feitelijk dit besluit hebben genomen op basis van onjuiste informatie. Het is van groot belang dat u weet wat orgaandonatie inhoudt. Het aangaan van het donorschap is een ernstig ingrijpen in het stervensproces. Kennis van zaken is niet alleen van belang voor uzelf maar ook voor ouders van kinderen. De jeugd mag immers al op 12-jarige leeftijd hun keuze kenbaar maken in het donorregister. Zorg dat u weet wat zij hebben ingevuld en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.

Ook gaat Annet tijdens deze lezing in op de gevolgen van het niet noteren van je keuze in het donorregister. De laatste stand van zaken inzake het wetsvoorstel van mevrouw Pia Dijkstra wordt meegenomen.

Hersendood
Het uitnemen van de organen gebeurt na overlijden staat in het donorregister en de voorlichtingsfolder van de Overheid, maar is dit zo? Nee, de waarheid is dat de donatie plaatsvindt na de hartdood of na de hersendood en tussen die twee mogelijkheden bestaat een levensgroot verschil. Wat krijgt de donor hiervan mee? Er zijn artsen die aangetoond hebben dat het bewustzijn doorgaat. Wat zijn de verschillen tussen donatie bij de hartdood en de hersendood? Volledige narcose wordt niet standaard toegepast, er gebeuren meer zaken bij de donatieprocedure die onbekend zijn gebleven.
De term hersendood is bedacht om wettelijke ruimte te creëren bij nog levende mensen om de organen te kunnen verwijderen zonder dat de arts wordt aangeklaagd voor moord met voorbedachte rade.

Annet Wood (Berkhout) is beeldend kunstenaar en zet zich in om de waarheid rond orgaandonatie openbaar te krijgen.  Annet  maakt zich hard voor eerlijke voorlichting over orgaandonatie en staat soms nabestaanden bij die te maken hebben gehad met orgaandonatie van een geliefde.

Wil je goed geïnformeerd zijn over orgaandonatie omdat deze wet iedere Nederlander aangaat? Kom dan naar deze lezing!

Praktisch:
Datum: woensdag 11 oktober 20.00 uur
Locatie: Dorpshuis De Onderdijk, Sportlaan 10 te Onderdijk (Wervershoof voor navigatie)
Toegang: € 10,– contant ter plaatse, excl. koffie/thee
Aanmelden:

Advertenties